Herinneringsfotoboek van mijn vader


Ik gebruik mijn iPhone als mobiel fotoboek, er staan binnen een jaar alweer meer dan 2000 foto’s op. Tegenwoordig worden die door Apple ook nog eens leuk ingedeeld in verschillende albums. Ik merk dat ik door deze digitale ontwikkelingen steeds minder fotoboeken ga maken, er is immers weinig reden toe. Totdat afgelopen lente mijn vader overleed en er wel een grote reden was om een herinneringsfotoboek te maken. Want hoe mooi digitale foto’s ook zijn, je kan ze niet vasthouden, koesteren en aaien. Ik had behoeft aan zo’n heerlijk ouderwets fotoalbum. Het aanbod van Fotofabriek om hun nieuwe software te proberen kwam voor mij dan ook als een geschenk uit de hemel. Het fotoboek is een heel mooie herinnering aan mijn vader geworden! 

Herinneringsfotoboek

Verrassingsboek

Op de computer in onze huiskamer komen als screensaver foto’s uit alle digitale fotoalbums voorbij. Zo ook foto’s van mijn vader. Aangezien de foto’s random worden getoond weet je nooit welke foto er over 10 seconden te zien is. Dat verrassingseffect heeft mij in het begin na zijn overlijden veel mooie momenten bezorgd. Ik schrok er helemaal niet van als hij vanaf het scherm plotsklaps toelachte vanaf het strand met een biertje in zijn hand. Het leek alsof hij zo toch nog een beetje bij ons was. Dat verrassingseffect wilde ik ook in het herinneringsfotoboek creëren. Geen fotoboek dat een bepaalde tijdslijn volgt, maar telkens als je een pagina omslaat word je verrast door een foto. Een foto op canvas of een foto op hout is ook prachtig aan de wand in de woonkamer, maar ik was meer op zoek naar het verrassingseffect.

we take photos as a return ticket to a moment otherwise gone

Ontwerpen herinneringsfotoboek als rouwverwerking

Zo gezegd, zo gedaan. Maar dat viel best nog tegen. Want hoe ik er van genoot om mijn vader vanaf het computerscherm de kamer in te zien stralen, zo lastig was het om alle foto’s mooi op de pagina’s te ‘plakken’. Zo kwam het verdriet wel heel dichtbij. Het begon al met het verzamelen van alle foto’s. Alle iClouds, albums, telefoons heb ik doorgespit en mijn moeder stuurde steeds prachtige gescande  foto’s van vroeger. Zo werd het ontwerpen van het herinneringsfotoboek een rouwproces dat twee maanden heeft geduurd. Gelukkig is de nieuwe software van Fotofabriek heel gemakkelijk, zodat ik mij volledig kon concentreren op mijn vader.

Prachtig monument van mijn vaders leven

Het resultaat is prachtig geworden en heeft hetzelfde verassingseffect als de screensaver. Over een tijdje weet ik hoogstwaarschijnlijk de volgorde van de foto’s maar vooralsnog laat ik me door mijn prachtige herinneringsfotoboek verrassen. Het is een mooi monument van zijn leven geworden. Heerlijk om hem zo in de spotlights te zetten!

2 Comments

Suzanne
Reply januari 3, 2018

Wat een mooi idee om zo'n herinneringsfotoboek met verrassingseffect te maken.

    Corina
    Reply januari 3, 2018

    Dank je, Suzanne. Ik ben er heel blij mee. Het boek ligt nu binnen handbereik zodat ik elke dag een momentje met mijn vader heb.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *