Geschiedenis van de sneakers


Sneakers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn zo alom vertegenwoordigd dat je je niet meer voor kunt stellen dat er ooit een tijd is geweest zonder sneakers. Toch is er een Time Before Sneakers geweest en dat is nog niet eens zo heel lang geleden. De sneaker bestaat al sinds de 18de eeuw, echter pas sinds de jaren 80 is de sneakerverkoop – dankzij ’s werelds beste basketballer Michael Jordan – geëxplodeerd. MJ tekende met Nike een contract om de Air Jordan te dragen en dat betekende het begin van de populariteit van de sneakers. De Nike Air Max sneakers zijn een van de meest gedragen sneakers ter wereld. En dat is niet voor niets, de dempende werking van de zool zorgt voor veel draagcomfort.

Geschiedenis sneakers

Sneakers: hoe het allemaal begon

Het woord sneakers is afgeleid van het Engelse woord sneaken > to go quietly and secretly. Het verhaal gaat dat Engelse politieagenten klaagden over het geluid dat hun robuuste werkschoenen produceerden. Hierdoor was het onmogelijk om criminelen te besluipen, ze waren van kilometers afstand te horen. Om dit probleem te tackelen werden er schoenen ontworpen met een rubberen zool et voilà de sneaker was geboren. De sneaker werd in zijn beginjaren vooral gedragen door basket- en tennisspelers. Het zou nog jaren duren voordat hij het modebeeld zou domineren. En er zelfs bruidjes hun Ja-woord zouden geven op sneakers.

Geschiedenis sneakers

Van sportschoen naar fashion statement

Converse bracht in 1908 zijn eerste All Star op de markt die vooral gedragen werd door basketbalspelers. De All Stars waren niet vanaf het begin een succes. Pas nadat Chuck Taylor, een ex-basketbalspeler, de schoenen ging aanprijzen op High Schools werd de schoen een succes. Tegenwoordig zijn deze Converse All Stars nog een van de meest populaire sneakers. In 1920 produceerden de gebroeders Adi en Rudolph Daschler de eerste Adidas sneakers. Zij kwamen met een schoen die vooral gedragen werd door tennisspelers. In 1971 hebben zij speciaal voor tennislegende Stan Smith een schoen ontworpen. Deze schoen heeft inmiddels een bijzondere plek ingenomen in de stijlgeschiedenis. Na bijna 50 jaar is de Adidas Stan Smith een waar stijlicoon en zeer geliefd onder sneakerfreakers.

 

Toch was de sneaker alleen op de sportvelden een begrip. Pas toen James Dean sneakers droeg onder zijn Levi droeg in de hit ‘Rebel without a Cause’ werd de schoen ook populair buiten de sportvelden. Ze kregen een rebellen imago! De jeugd ging massaal aan de sneakers. Goedkoop, rebels en fashionable zorgeden ervoor dat in de jaren daarna de schoen steeds populairder werd. Sommige modellen uit die tijd zijn tijdloos. De nu zo geliefde Adidas Superstars stammen al uit 1969.

 

Wat ooit begon als sportschoen is uitgegroeid tot een statement. Met het juiste merk, model en kleur sneakers bepaal je wie en wat je bent. Adidas Superstars of Nike Airs maken iedere outfit stylish. Kleren maken de man gaat niet meer op, sneakers maken de man/vrouw. Meer dan ooit ligt het onderscheidend vermogen van je outfit in je schoenen.

 

Ik ben benieuwd hoeveel sneakers jij in je kast hebt staan?

YOU MIGHT ALSO LIKE

Welk dekbedovertrek past bij mij?
Welk dekbedovertrek past bij mij?
October 10, 2017
Overhemden online
De 4 musthaves voor de goedgeklede man
May 25, 2017
Zwembad in de tuin
Kinderdroom – zwembad in de tuin
May 10, 2017
Keramische bbq kamado the bastard
Mijn ultieme wens: een keramische bbq
April 28, 2017
iPhone 5 wallet case portemonnee hoesje
Nooit meer zonder mijn iPhone 5 wallet case
April 14, 2017
Miskoop voorkomen
Miskoop voorkomen? Lees mijn 5 tips!
September 01, 2016
Fashion trends
Fashiontrends 2016/2017 voor een beperkt budget
August 29, 2016
Shopping bloggerista
Shoppen met korting: tien tips
August 10, 2016

4 Comments

Cato
Reply december 25, 2017

Mmmm, hoeveel sneakers? VEEL! Sowieso de sneakers die je in je artikel noemt: Converse All stars, Adidas Superstars en Stan Smith en Nike Air Max. Dit zijn mijn meest gedragen sneakers. Daarnaast heb ik nog een paar New Balance, zwarte sneakers, zilveren Nike's en Vans. Kortom een kast vol!

  Corina
  Reply december 31, 2017

  Hi Cato, grappig dat je alle sneakers hebt die ik in mijn artikel noem. Stiekem moet ik toegeven dat ze bij mij ook allemaal een plekje in mijn kast hebben. Zeker de Nike Air Max vind ik super! Ik heb de zilveren die op de foto staan en draag ze echt veel. Ze staan top onder jeans maar ook onder een jurkje of rokje zijn ze super stylish!

Anne
Reply december 31, 2017

Hi! Hoeveel sneakers ik in de kast heb? Volgens mijn vriend TOO MUCH, maar hé, een vrouw kan nooit genoeg schoenen hebben ;-). Ik heb zelfs min allereerste Converse All Stars nog. Deze kocht ik van mijn eerst verdiende geld toen ik 16 jaar was.

  Corina
  Reply december 31, 2017

  Ola Anne, wat leuk dat je je allereerste All Stars nog hebt. Deze zijn echt altijd on trend!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *