Leren wakeboarden op het Brielse Meer volgens het 3-stappenplan


Het Brielse Meer is bij uitstek geschikt om te leren wakeboarden. Het meer ligt heerlijk beschut waardoor je de meeste tijd rustig water hebt zonder teveel golven, de perfecte omstandigheid voor de beginnende wakeboarder. Het Brielse Meer heeft meerdere wakeboardscholen. Zelf ben ik fan van waterski.nl omdat je hier les krijgt volgens een 3-stappenplan. En Rob is een zeer ervaren en rustige instructeur die je goede aanwijzingen geeft.

Wat is wakeboarden?

Wakeboarden is al in de jaren 80 van de vorige eeuw ontstaan in de VS toen Tony Finn, een ervaren Californische surfer, zich op een windstille dag liet voortrekken op een surfplankje met 2 voetbanden door een speedboot. Die voetbanden waren verre van ideaal en al gauw werd de techniek van het snowboard en het surfboard gecombineerd. De voetbanden werden vervangen door stabiele bindingen et voilà: het wakeboard was geboren! Wakeboarden is boarden waarbij je gebruikt maakt van de hekgolf (wake) om te kunnen springen.

Leren wakeboarden volgens het 3-stappenplan

Het 3-stappenplan om te leren wakeboarden houdt in dat je begint met wakeboarden aan de boom (stang) naast de boot, daarna ga je wakeboarden aan de korte lijn naast de boot (stap 2) en tenslotte start je aan de lange lijn achter de boot. Hiermee wordt een mooie opbouw van de vaardigheden gecreëerd.

Stap 1: Wakeboarden aan de boom naast de boot

Omdat de instructeur zich direct naast je bevindt, kan hij je goed begeleiden tijdens je eerste pogingen om te wakeboarden. De stang is stabiel wat het makkelijker maakt om de start en het wakeboarden  onder de knie te krijgen. Je maakt meerdere starts om dit goed te leren zodat je straks achter de korte lijn deze vaardigheid kunt gebruiken. Verder leer je in stap 1 om de goede wakeboardhouding aan te nemen.

Stap 2: Wakeboarden aan de korte lijn naast de boot

Heb je stap 1 goed onder de knie dan ga je door naar de volgende fase: wakeboarden aan de korte lijn naast de boot. Net als in stap 1 zit de instructeur vlak naast je en kan je zo wederom de juiste aanwijzingen geven. Er wordt een korte lijn aan de stang bevestigd, dit geeft een betere stabiliteit dan de lange lijn achter de boot. De start is uiteraard iets moeilijker dan in stap 1, maar de meeste cursisten staan in 1 keer aangezien ze deze vaardigheid goed hebben kunnen oefenen. In deze fase wordt er ook geoefend met balans, sturen met het wakeboard en gewenning aan het wakeboarden met de handle.

Stap 3: Wakeboarden aan de lange lijn achter de boot

Heb je stap 1 en 2 goed afgerond dan wordt het tijd voor het echte werk, namelijk wakeboarden aan de lange lijn achter de boot. Je instructeur kan je geen directe aanwijzingen meer geven, maar door de vele waterstarts die je in de voorgaande fases hebt gedaan, bezit je nu genoeg ‘ervaring’ om ook goed te kunnen starten aan de lange lijn. In deze stap ga je leren waar het allemaal om gaat, het sturen over de hekgolven. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de basishouding en het leren te ontspannen.

Hoe vond ik het leren wakeboarden?

Toen ik afgelopen voorjaar (net voor de corona uitbraak) met mijn dochter op Bali was, hadden we het plan om daar te gaan leren wakeboarden. Echter door andere activiteiten is dat er niet van gekomen. Dus besloten we om hier thuis op het Brielse Meer te leren wakeboarden. Het 3-stappenplan sprak mij meteen aan. Mijn dochter had echt nul ervaring maar ook zij heeft het na 1 les al aardig goed te pakken. Zelf heb ik vroeger veel gewaterskied en ergens kwam die lang verborgen vaardigheid toch weer naar boven. Het is ontzettend chill om naast de boot te starten zodat de instructeur je tijdens je start- wakeboardpogingen kan bijstaan. We hebben allebei een half uur les gehad en beide konden we wakeboarden aan de korte lijn naast de boot. Binnenkort hebben we onze tweede les en gaan we voor het echte werk. Een half uur les is echt the max! Leren wakeboarden is ontzettend zwaar, zeker omdat je vele starts achter elkaar maakt. Ennuh, ondanks dat we allebei minimaal 5 dagen per week sporten, hadden we de andere dag flinke spierpijn.

Wil jij ook leren wakeboarden? Maak dan op waterski.nl een afspraak met Rob.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *