Wat te doen in de omgeving van Kuta Lombok?


Soms kom je op plekken op deze aardbol waar je zo aangenaam wordt verrast dat je je niet kunt voorstellen dat je hier nog nooit eerder naartoe bent geweest. Kuta Lombok was voor mij zo’n plek! Nooit geweten wat een paradijs het zuiden van Lombok is! Misschien omdat de naam Kuta zoveel negatieve associaties opriep dat ik hier nooit naartoe heb gewild. Kuta op Bali is namelijk veel bekender dan Kuta Lombok en staat gelijk aan roodverbrande dronken toeristen die in all-inclusive resorts verblijven. Maar Kuta Lombok is het tegenovergestelde. In plaats van grote resorts vond je hier kleine design hotels en slechts een handjevol toeristen die respect hebben voor de paradijselijke omgeving en de lokale bevolking. Achteraf spijt dat ik slechts een paar dagen had uitgetrokken om het zuiden van Lombok te ontdekken. Gelukkig waren de dagen die ik hier mocht doorbrengen topdagen met superleuke activiteiten. Er is namelijk veel te doen in de omgeving van Kuta Lombok.

Wat te doen op Kuta Lombok
wat te doen in de omgeving va kuta lombok
Wat te doen in Kuta Lombok
Wat te doen in Kuta Lombok

Spring op de scooter en ontdek de allermooiste stranden

De omgeving van Kuta Lombok leent zich uitstekend om te verkennen per scooter. De wegen zijn goed en er is veel minder (maar dan ook echt veel minder) verkeer dan op Bali. Rondrijden op mijn scooter bracht een lach op het gezicht die er niet meer afging. De lokale bevolking is heel vriendelijk en zwaait regelmatig of begroet je hartelijk. Dus gas los en lekker met een slakkengangetje genieten van je trip.

Als je vanuit Kuta naar het oosten rijdt, kom je langs een van de mooiste stranden van de hele wereld: Tanjung Aan beach! Hier kun je zeker een halve dag of meer doorbrengen zonder je te vervelen. Er zijn toffe warungs waar je voor een euro of 4 per persoon de heerlijkste nasi goreng eet, dit is inclusief de huur van een bedje en een parasol. Het zand is hagelwit, het water prachtig blauw en omdat het strand in een soort van baai ligt is het water rustig, dus ideaal om te zwemmen. Er wordt momenteel een weg aangelegd naar het strand die niet zou misstaan als toegangsweg naar Bloemendaal. Een soort van vierbaansweg die nu nog enkel wordt bevolkt door een paar verdwaalde scooters. Maar ik ben bang dat deze weg niet voor niets wordt aangelegd en er over enkele jaren complete resorts uit de grond worden gestampt. Hoe ontzettend jammer zou dat zijn, de relaxte sfeer is nu zo bepalend voor het strand. Een vissertje, een ijsverkoper op een brommertje, dames die sarongs verkopen en verder een handvol toeristen.

Slaap in het mooiste design hotel van Lombok

In Kuta centrum vind je het allermooiste design hotel van heel Lombok, stiekem misschien ook wel van heel Indonesië: Rascals. Het hotel is alleen voor volwassenen dus geen schreeuwende kids in het zwembad. Als je het zwembad ziet met de superleuke cabana’s begrijp je waarom ze hebben gekozen voor het adult only concept. Je ligt hier heerlijk privé samen in een ‘hemelbed’ of in lekker onderuit op een bank in één van de 2 cabana’s. Je krijgt een belletje waarmee je de heerlijkste cocktails en lekkernijen kunt bestellen.

wat te doen in de omgeving van kuta lombok

Het hotel heeft veel voordelen zoals een heerlijke spa met een zalige facial behandeling. Verder hebben ze eigen scooters die je voor een klein bedrag kunt huren. Het ontbijt is à la carte (bij de kamerprijs inbegrepen) en echt heerlijk! Rascals heeft goede Wifi en is ingericht als een soort digital nomad hotel. Ze hebben overal stopcontacten, zelfs in de cabana’s en ze hebben een aparte ruimte waar tafeltjes staan waar je je laptop kunt openklappen en werken met uitzicht op het mooie zwembad.

Het hotel bevindt zich op 5 minuten lopen van het gezellige kleine centrum van Kuta waar je leuke eettentjes vindt. Ook zijn de stranden makkelijk te bereiken met de scooter.

In het westen vind je de volgende stranden:
  • Are Guling 15 minuten met de scooter
  • Mawun 20 minuten met de scooter
  • Tampa/Lacing 25 minuten met de scooter
  • Mawi 30 minuten met de scooter
  • Selong Belanak 35-45 minuten met de scooter
  • Serangan 60 minuten met de scooter

 

In het oosten vind je de volgende stranden:
  • Segar 15 minuten met de scooter
  • Tanjung Aan 20 minuten met de scooter
  • Gerupuk 25-30 minuten met de scooter

Waar eet je 's avonds het lekkerst?

Het kleine centrum van Kuta kent verrassend veel leuke tentjes waar je lekker kunt eten. Heb je zin in local food dan is Warung Flora echt een aanrader. Je eet hier voor een paar euro per persoon het heerlijkste  Indonesische eten. Lekkere Bintang erbij en mijn avond was compleet ;-).

Duurder maar zeker elke cent waard is Kenza Café, superleuke, hippe tent met heerlijk eten en een klein shopje. Alleen al de inrichting is het waard om hier een avondje door te brengen. De kaart is zeer uitgebreid en ook zeer geschikt voor vegans.

Zin een Marokkaans avondje? Stap dan naar binnen bij Le Bazar. Ook hier is het interieur een must see! Ze serveren naast heerlijke gerechten ook zalige cocktails, daar word ik dan weer blij van.

Heeft Kuta Lombok ook minder leuke kanten?

Kuta Lombok heeft ook een minder leuke kant helaas. Aangezien er hier veel minder toeristen zijn dan op Bali, zijn ze veel vasthoudender qua verkopen. Als je ‘s avonds rustig wilt eten, komen er regelmatig kinderen aan je tafel staan die je armbandjes willen verkopen en ze geven niet heel snel op. Je moet haast bot worden om ze weg te krijgen en dat voelt niet goed. Ze worden er waarschijnlijk door de ouders op uit gestuurd om zoveel mogelijk te verkopen. Ook op het strand word je lastig gevallen door vrouwtjes die je pareo’s willen verkopen. Op Bali schudt je gewoon nee met een lieve glimlach en het is klaar, maar op Lombok werkt dat niet.

Iets waar ik op Bali heel erg van kan genieten zijn de duizenden kleine tempeltjes waar een paar keer per dag kleine offertjes worden gebracht. Overal zie je die kleine bakjes met bloemen, koekjes, rijst en wierook. Op Lombok zul je dit niet zien, de bevolking is hier voor 90% islamitisch. Hier hoor je de oproep tot het gebed, ook als je nog heerlijk op één oor ligt ;-). Dit is geen minder leuke kant van Lombok, ik miste gewoon het offer ritueel, het hoort voor mijn gevoel zo bij Indonesië.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *