9 voordelen van zwemmen


De voordelen van zwemmen zijn groot – zowel lichamelijk als geestelijk – maar toch wordt zwemmen gezien als het stiefkindje van de sport. Dat ronddobberen is voor oude vrouwtjes en is toch geen echte sport? Niets is minder waar! Gelukkig hebben we oud Olympisch zwemwinnaar Johan Kenkhuis die met SwimGym het zwemmen op de kaart zet. Zwemmen houdt zowel ons lichaam als onze geest gezond. In vergelijking met andere sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen, is het veel minder schadelijk en train je alle spieren. En misschien wel het belangrijkste: het calorieverbruik bij zwemmen is hoog! Een half uur zwemmen staat gelijk aan 10 kilometer hardlopen. Zelf zwem ik al 15 jaar twee keer per week 2 kilometer en kan de voordelen van zwemmen alleen maar beamen. Voor mij is het geestelijke aspect een belangrijk voordeel. Twee kilometer borstcrawlen is enorm goede mindfullness. Alleen luisteren naar mijn eigen ademhaling en kijken naar de zwembadtegeltjes werkt heel ontspannend en helpt mijn gedachten te ordenen.

Zwemmen geeft zowel je lichaam als je geest een positieve boost

Een van de grootste voordelen van zwemmen is de positieve boost die zowel je lichaam als geest krijgt van geregeld baantjes trekken. Zwemmen is namelijk een cardiovasculaire activiteit. Tijdens zo’n cardiovasculaire training produceer je het hormoon serotine. Van serotine verbetert je stemming en het vergroot je zelfvertrouwen. De dag beginnen met een uurtje baantjes trekken heeft een positief effect op je gehele dag. Je hebt meer energie en een goed gevoel over jezelf.

Tip: de beste manier om zwemmen tot een routine te maken, is er vaste dagen voor uit te kiezen. Zo leer je de vaste kern van zwemmers kennen en gaan ze je missen als je niet komt. Dit is een mooie stok achter de deur. Als de wekker gaat, moet je niet gaan liggen nadenken want dan verzin je wel 100 redenen om niet te gaan. Gewoon dat badpak aantrekken en gaan, niet over nadenken. Neem je shampoo mee naar het zwembad zodat je je haar al gewassen hebt als je naar huis gaat anders kost deze zwemroutine je enorm veel tijd.

Voordeel zwemmen: het versterkt de spieren

Door de weerstand van het water bouw je spiermassa op. Zeker als je verschillende zwemslagen afwisselt, heb je hier veel profijt van. Zwemmen is een full body workout, dit wil zeggen dat je zowel je boven- als je onderlichaam traint. Je gehele lichaam heeft baat bij zwemmen. Heb je net als ik een spiergerelateerde aandoening dan is zwemmen echt een aanrader. Je spieren worden sterker en in mijn geval heb ik minder pijn in het dagelijkse leven en functioneer beter. Naast het geestelijke aspect is dit voor mij een van de grootste voordelen van zwemmen.

Tip: plan om de zoveel baantjes borstcrawl een sprint in en kom op adem met een baantje schoolslag. Zo werk je zowel aan je conditie als aan je verschillende spieren. Ben je geen borstcrawl zwemmer dan kun je een sprintje schoolslag doen en daarna een baantje rugslag.

Zwemmen vergroot de longcapaciteit


Zeker borstcrawlen vereist een goede ademhalingstechniek anders ben je al binnen een baantje buiten adem. Heb je deze techniek eenmaal onder de knie dan zul je al snel merken dat je longcapaciteit groter wordt. In plaats van ademhalen om de 2 slagen, kun je met een goede techniek en goede longinhoud ademhalen om de 4 slagen. Ook in het dagelijks leven heb je veel profijt van een goede longcapaciteit. Traplopen, sprintje trekken op het voetbalveld met je kids, of even snel op de fiets naar de supermarkt worden allemaal gemakkelijker. Wat ook je geestelijke gezondheid ten goede komt.

Tip: ademhalen om de 4 slagen werkt heel goed als je van je zwemworkout ook een mindfulness wilt maken. Je ligt bijna non-stop met je hoofd onder water en hebt geen afleiding van alles wat er in het zwembad gebeurt. Een mooie manier om je hoofd tot rust te brengen en stress te verminderen.

Voordeel zwemmen : versterkt de botten


Ondanks dat zwemmen een low impact sport is, vergroot het toch je botdichtheid. Zwemmers hebben weliswaar een lagere botdichtheid dan bijvoorbeeld hardlopers maar wel een hogere dan niet-sporters.

Tip: combineer je zwemworkout met bijvoorbeeld wandelen of hardlopen om zo je botdichtheid maximaal te houden en de kans om botbreuken te verkleinen.

Zwemmen vermindert het risico op hart- en vaatziekten


Net als alle andere cardiovasculaire sporten verlaagt zwemmen je bloeddruk en je cholesterolniveau. Hierdoor vermindert je kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Je moet wel zorgen dat je hartslag goed omhoog gaat tijdens je training, een beetje ronddobberen is niet voldoende. Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in Nederland, dat je de kans op zo’n aandoening kunt verlagen, lijkt mij een toch echt een groot voordeel van zwemmen en een reden om vandaag nog een zwembadabonnement aan te schaffen!

Tip: om je hartslag goed omhoog te krijgen, kun je een HIIT doen. Dit is aan te raden voor gevorderde zwemmers. Zorg dat je een bidon water bij je hebt, van zwemmen krijg je dorst. 

Voordeel zwemmen: je slaapt als een roos


Tijdens sporten en dan vooral zwemmen komen hormonen vrij die je nodig hebt om beter te kunnen slapen. Goed slapen is een must voor een je gezondheid.

Tip: ben je geen goede slaper? Ga dan vooral niet in de avond zwemmen, waarschijnlijk ben je daarna zo hyper dat inslapen niet gaat lukken. Zwemmen in de ochtend is beter voor slechte slapers. De meeste zwembaden zijn al om 7 uur open, zo kun je voor je aan het werk gaat al profiteren van de voordelen van zwemmen. De hele dag zit je vol energie en ’s avonds val je als een blok in slaap.

Het calorieverbruik bij zwemmen is hoog


Met fanatiek zwemmen  verbrandt je heel veel calorieën, zo’n 500 per uur. In vergelijking met hardlopen verbrandt je 650 calorieën maar dan is de kans op blessures vele malen groter. Zwemmen is dus een prima sport om kilo’s kwijt te raken.

Tip: wil je meer calorieën verbranden? Doe een HIIT of leer de vlinderslag. Met een goede vlinderslag verbrand je tot wel 900! calorieën per uur.

Zwemmen heeft een positief effect op je bloeddruk


Door de druk va het water hoeft je hart minder hard te werken om je bloed terug naar je hart te pompen. Dit verschil kan oplopen tot  maar liefst 10 tot 15 procent. Dit is goed voor je bloeddruk en werkt heel ontspannend.

Tip: na het intensief baantjes trekken is het heerlijk om nog even te chillen in een bubbelbad als jouw zwembad deze luxe aanbiedt. Zo maak je maximaal gebruik van het voordeel van zwemmen om je bloeddruk te verlagen. In rusttoestand daalt je hartslag waardoor je heerlijk ontspannen je workout afsluit.

Minimale impact op je gewrichten


In het water weeg je 90% minder! De impact van zwemmen op je gewrichten is dus veel kleiner dan bij sporten ‘op land’. Dit is de reden dat veel mensen met blessures wordt aangeraden om te gaan zwemmen en zo rustig te herstellen.

Tip: schaf een goed passend badpak aan en koop een goede zwembril, goed materiaal is het halve werk. Je wilt niet de hele tijd bezig zijn met het op zijn plaats trekken van je bikini of het water uit je bril verwijderen. 

Heeft zwemmen ook nadelen?

Ik heb veel last sinusitis en helaas is zwemmen niet echt aan te raden vanwege het ‘vieze’ zwembadwater. Inmiddels heb ik een neusdouche aangeschaft met medicinaal zout om zo de boel na het zwemmen schoon te spoelen en heb ik dit probleem aardig onder controle. Een ander groot probleem ;-): die natte haren! Maar het is het waard! En als ik even niet kan zwemmen dan sport ik graag thuis, niet gebonden aan de openingstijden of  lestijden van de sportschool.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *