Niet zoveel last van andere mensen


Het mag duidelijk zijn dat ik dol ben op quotes, mooie spreuken, tegeltjes wijsheden, eigenlijk alles wat kort en krachtig een gevoel kan oproepen. Soms zet het aan tot nadenken, soms is het om te lachen, maar altijd zijn het korte krachtige zinnen die iets bij mij teweeg brengen. Tijdens het televisie kijken, pauzeer ik geregeld een uitzending als er een mooie tekst voorbij komt.

Wijze les van een vriendin

Vorige week werd ik gepakt door een heel simpel zinnetje van een vriendin van mij. Zij zei: ‘ik heb nooit zoveel last van andere mensen’. De hele week moet ik hier al over nadenken. Hoe mooi zou de wereld zijn als er meer mensen waren die niet zoveel last hebben van anderen. Dan bedoel ik natuurlijk niet je buurjongen die ‘s nachts zij drumsolo’s oefent, daar heeft iedereen last van.

Tolerantie en respect

De zin is heel simpel ‘ik heb nooit zoveel last van andere mensen’, maar de betekenis is heel krachtig. Er ligt tolerantie en respect in deze uitspraak. Als er meer mensen op de wereld waren die dezelfde gedachte hadden als mijn vriendin, dan zou er heel wat minder agressie zijn. Volgens mij kan je deze gedachte pas hebben als je simpelweg blij bent met jezelf. Dan is er geen noodzaak om je te ergeren aan anderen, maar ga je gewoon je eigen weg.

Stop geen energie in negatieve dingen

Het mooie is dat de uitspraak van mijn vriendin ook echt zo bij haar past. Je zal van haar nooit een lelijk woord horen over andere mensen. Niet omdat ze daar te naïef voor is, maar omdat ze er gewoon niet oplet. Ze is blij met zichzelf, haar gezin, eigenlijk met het leven dat ze voor zichzelf heeft gemaakt. Ze is simpelweg gelukkig en stopt geen energie in negatieve dingen. Heel natuurlijk laat ze alles wat haar innerlijke rust zou kunnen  aantasten van zich afglijden. Waar andere mensen jarenlang therapie nodig om te leren om zich niet zoveel aan te trekken van hun medemensen, leeft zij gewoon haar leven.

Leven en laten leven…

Zo zou het eigenlijk voor iedereen moeten zijn. Leef je eigen leven en laat de ander ook zijn eigen leven leiden. Trek je niets aan wat een ander van je vindt en vindt ook niet zoveel van een ander. Als je zo leeft heb je inderdaad niet zoveel last van mensen en dat brengt rust.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *