Zet kankerverwekkende kunstgraskorrels buitenspel
Ik ben totaal geen paniek-kip maar het nieuws van afgelopen week dat kunstgrasvelden kankerverwekkend zijn, is bij mij ingeslagen als een bom. Met twee voetbalgekke mannen van 13 waarvan er eentje keeper is, kwam dit nieuws hard aan. Dit wordt nog versterkt doordat ik zelf een zéér zeldzame tumor heb gehad en ik dus weet dat de vlieger ‘ach, het zal wel niets zijn’ helaas niet altijd opgaat.
Onduidelijkheid alom
Mijn mannen zijn minstens 3x per week op een kunstgrasveld te vinden. Wat doe je als ouder? Ik – en met mij waarschijnlijk duizenden ouders – bevind mij in een spagaat. Verbied je de kinderen om nog te voetballen en ontneem je ze daarmee hun plezier of laat je ze gewoon doorspelen? De reactie van de KNVB van afgelopen vrijdag brengt ook geen uitkomst. Alle instanties die er ook maar iets mee van doen hebben buitelen over elkaar heen met reacties die allemaal nog meer onduidelijkheid scheppen. Aan de ene kant zeggen ze dat het veilig is, maar ze zeggen er wel bij dat de kinderen níet met de kunstgraskorrels moeten spelen. Waar het om draait is dat er géén representatief onderzoek is waaruit blijkt dat de rubberkorrels veilig zijn.
Urine testen en rubberkorrels onderzoeken – hoe moeilijk kan het zijn?
In een land waar van Groningen naar Limburg wordt gereisd om oliebollen en haring te testen, moet het toch mogelijk zijn om binnen enkele dagen de urine van voetballers te checken. Pak een lijst met kunstgrasvelden in Nederland, wacht na de training de jongens op, laat ze een plasje doen, verzamel rubberkorrels in een plastic boterhammenzakje en voilà. Na een paar dagen heb je wel 7000 urinemonsters in plaats van 7. Hoe simpel is het? Het hele onderzoek rammelt omdat er te weinig urinetesten zijn, dus dan doe je toch meer testen. Maar nee, ze gaan alle onderzoeken nog een keer onderzoeken, duhu…
Vervang zo snel mogelijk de rubberkorrels
Over de oplossing voor het probleem heb ik nog helemaal niemand gehoord, terwijl wij als ouders willen dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen mocht het inderdaad blijken dat de korrels kankerverwekkend zijn. Hoe wordt het dan opgelost? Gaat dat weer maanden duren of is het zo simpel als ik denk? De rubberkorrels opzuigen en bijvoorbeeld kurk uitstrooien. En als de bal dan net iets anders stuitert of rolt dan op een echt veld, so what? Het gaat om de gezondheid van onze kinderen, er is toch niets belangrijkers dan dat!
Niet meer chillen tussen de kunstgraskorrels
Vooralsnog heb ik besloten om mijn mannen gewoon te laten ballen. Gelukkig hebben zij een strenge trainer en moeten ze altijd verplicht douchen. Wat ik de komende tijd wel verbied is het chillen op het openbare kunstgrasveld. Een zeer goed initiatief van onze vereniging was enkele jaren het laten aanleggen van een kunstgrasveldje dat toegankelijk is voor iedereen. Hier wordt zeer veel gebruik van gemaakt door zowel volwassenen als kinderen. De kids gebruiken het veldje uiteraard om te voetballen, maar ook om met elkaar te chillen. Lekker languit met z’n allen in het kunstgras liggen lijkt mij totdat er meer duidelijkheid is geen goed idee.
- October 10, 2016
- No Comments
- 1
- gezond, gezondheid, sport