Productief thuiswerken? 10 tips die je wílt weten!


Thuiswerken is een droom. Lekker ’s ochtends in bed je mailbox legen. Rustig opstarten met een koffietje en een croissantje (vers gehaald bij de bakker) en daarna met je voeten op de bank aan de slag. Totdat je er achter komt dat je geen ene mallemoer hebt gedaan. Ondanks je enorme tijdswinst, je hebt immers geen uren in de files gestaan, een parkeerplek gezocht en naar het oeverloze geklets van je collega’s geluisterd, ben je qua werk niet echt opgeschoten. Hoe zorg je ervoor dat je thuis wél productief bent?

productief thuiswerken

Maak van je reistijd sporttijd

Het is heel verleidelijk om ’s ochtends lekker een uurtje langer te blijven liggen, je hoeft immers niet aan te schuiven in de file. Echter dit is dodelijk voor je productiviteit. Beter kun je op je normale tijd opstaan en je uitgespaarde reistijd benutten om te gaan sporten of wandelen. De positieve energie die je daar van krijgt kun je goed gebruiken voor je thuiswerkdag. Ook aan het eind van de dag kun je je reistijd benutten om te gaan bewegen en zo je hoofd leeg te maken. Na een intensieve werkdag is het belangrijk om over te schakelen naar je privémodus en dat is lastig als je van je werkplek binnen een paar seconden aan de eettafel zit. Juist als je thuiswerkt is een goede balans tussen privé en werk noodzakelijk om gemotiveerd en creatief te blijven.

Dress for succes

In je joggingbroek met messy hair aan de slag gaan? Nee! Deze outfit wordt door onze geest geassocieerd met vrije tijd waardoor je niet gemotiveerd aan de slag gaat. Kleed je in de ochtend voor succes ook al zit je de hele dag op je zolderkamer te werken. Je hoofd reageert hier onbewust op waardoor je aan het eind van de dag meer gedaan hebt dan wanneer je in je loungepak aan het werk gaat.

Your outfit should match your ambition

Creëer een werkplek

De keukentafel is geen geschikte werkplek. De eettafel is om te eten, te kletsen, de krant te lezen maar niet om aan te werken. Je hoofd gaat niet in de werkstand als je aan de keukentafel probeert te werken. Zorg daarom altijd voor een aparte werkplek. Het liefst een aparte ruimte maar beschik je daar niet over dan voldoet een kleine sidetable ook als werkplek. Meer dan een laptop en een goede stoel heb je namelijk meestal niet nodig. Kleed je nieuwe bureautje aan in de style van je interieur en je hebt een werkplek gecreëerd die niet misstaat in je woonkamer én die je productief je werkdag laat doorkomen.

Maak To Do lijsten

Hier ga je echt productiever van thuiswerken: To Do lijsten! Maak het liefst de avond van te voren je lijst voor de volgende dag zodat je ’s ochtends fris en fruitig aan de slag kunt. Ook kun je werken met weeklijsten, maar gevaar daarvan is dat je op vrijdagmiddag je lijst nog moet afmaken omdat je op maandag dacht nog daaaaagen de tijd te hebben en lekker bent gaan lanterfanten. Dus maak een To Do lijst en streep lekker alle voltooide af, dat motiveert enorm en geeft je energie.

Installeer een tracking tool

Er zijn veel goede (gratis) trackingtools die je kunt installeren om zo je werkzaamheden te tracken. Zo’n tool maakt om de zoveel tijd screenprints. Dus zit je de helft van de tijd op Facebook dan bestaat je overzicht van je werkzaamheden eind van de dag voor de helft uit schermfoto’s van Facebook. Dat wil je niet, toch? Mocht je je toch niet kunnen beheersen zet dan je tracking uit en check je Facebook in je eigen tijd. Uiteraard heb je zo minder schone werktijd aan het eind van je werkdag. Zo’n tool werkt motiverend en je hebt ook nog eens een mooi overzicht hoeveel tijd je per week kwijt bent aan je verschillende werkzaamheden. Je kunt namelijk de verschillende werkzaamheden invoeren. Zo kun je bijhouden hoeveel tijd  het nu echt kost om bijvoorbeeld je mail te beantwoorden.

Werk thuis in het koffiehuis

Werk je altijd thuis dan komen misschien de muren af en toe op je af en mis je mensen om je heen. Ga dan eens naar een hippe koffietent of naar de plaatselijke bibliotheek. Het geroezemoes werkt als een gangmaker. Je kunt je waarschijnlijk goed concentreren met die geluiden om je heen. Je moet immers wel gefocust zijn, anders zit je de hele dag naar andere mensen te luisteren die over koetjes en kalfjes zitten te kletsen. Bovendien voel je je waarschijnlijk toch enigszins bekeken en dat zet aan tot werken.

Werk samen met een collega/vriendin

Dit lijkt niet logisch maar juist als je thuiswerkt is contact belangrijk. Dus doe even een goedemorgen via Skype naar je collega’s als ’s ochtends achter je laptop schuift. Werk je alleen? Misschien kun je ‘samenwerken’ met een vriendin. Ook al doet zij compleet iets anders, jullie kunnen elkaar wel motiveren. Je blijft toch net iets langer achter je laptop zitten als je weet dat je vriendin of vriend ook nog aan het werk is. Je wilt niet altijd de eerste zijn die aan de vrije avond begint. Want uiteraard doe je net als in de ochtend een berichtje via Skype als je werkdag erop zit. Zo kun je ook gezamenlijk lunchen en de laatste roddels uitwisselen via de chat van Skype, of even lekker video bellen kan natuurlijk ook.

Doe geen huishoudelijke klusjes

Het is heel verleidelijk om ‘even’ de stofzuiger door het huis te halen of ander klusje te doen. Doe het niet! Natuurlijk het kost je maar een kwartiertje maar haalt je compleet uit je werkritme. Productief thuiswerken begint met een goede werkethos. Je begint altijd rond dezelfde tijd en werkt door tot je uren erop zitten. Op lange termijn werkt dit gewoon het beste. Kun je je niet acht uur concentreren? Ga dan iets doen waar je energie van krijgt en maak daar een gewoonte van zodat je werkdag is opgebouwd uit bijvoorbeeld 2 x 4 uur. Routine maakt je echt productiever, je zult merken dat je met een vast schema eind van de dag veel meer voor elkaar hebt gekregen.

Maak duidelijke afspraken met vrienden en familie

Behoed je voor vrienden en familie die jouw thuiswerken zien als de perfecte gelegenheid om te pas en te onpas langs te lopen voor een koffietje. Maak duidelijke afspraken en houd je daar aan! Zeg gewoon eerlijk dat je aan het werk bent en geen tijd hebt, zelfs als ze met taartjes voor je deur staan. Die taartjes kan je natuurlijk best aanpakken ;-).

Maak niet je hele huis tot werkplek

Zorg zo als eerder gezegd voor een goede werkplek en werk alleen daar. Maak niet je hele huis tot werkplek. Onbewust weet je geest dat als je aan werkplek zit er gewerkt moet worden en dus zul je productiever werken als je daar zit. Ook is het voor jezelf rustiger om niet je hele huis als werkplek te zien. Het is tenslotte wel je huis! Daar moet je in de chill en je wilt toch niet je bank gaan associëren met je werk? Een goede scheiding tussen werk en privé is een belangrijke pijler voor de thuiswerkproductiviteit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *