Wat te doen op Bonaire?


Volgende maand mag ik eindelijk na 20 jaar weer naar het paradijs, oftewel bon biní na Boneiru (welkom op Bonaire!). 20 jaar geleden heb ik ontzettend genoten op Bonaire al bestond mijn leven toen voornamelijk uit duiken (is er eigenlijk nog iets anders te doen op Bonaire?) en drankjes en dansjes. Ik ben zeker van plan om weer te gaan genieten van de onderwaterwereld en de drankjes en dansjes, maar ik wil meer gaan zien en doen. Ik ben in de boeken gedoken en heb een mooie lijst met to do’s en bezienswaardigheden opgesteld. En guess what? Er is meer te doen dan duiken! Benieuwd? Lees lekker mee en geniet vanaf je beeldscherm van alles wat Bonaire je te bieden heeft.

Wat te doen op Bonaire?
Wat te doen op Bonaire?
Wat te doen op Bonaire?
Wat te doen op Bonaire?

Klein Bonaire - bounty island pur sang

Hier ben ik nog nooit geweest, maar ik hou van tropische witte stranden dus dit staat met stip bovenaan mijn Bonaire Bucketlist. Klein Bonaire is een onbewoond eiland voor de kust. In een kleine 20 minuten ben je met de boot op de hagelwitte stranden van dit bounty eiland. Aan de promenade van Kralendijk vind je watertaxi’s die meerdere keren per dag afvaren. Er zijn geen voorzieningen op het eilandje dus vergeet niet om eten en drinken zelf mee te nemen. Ik hoop hier tijdens het snorkelen of duiken schildpadden te zien. Ik heb best veel gedoken op veel verschillende plekken maar nog nooit een schildpad mogen ontmoeten.

Klein Bonaire

Create a life you don’t need a vacation from…

Washington Slagbaai National Park

Dit nationale park staat ook hoog op mijn bucketlist aangezien ik hier ook nog nooit geweest ben. Twintig jaar geleden had ik alleen oog voor het onderwaterleven maar nu wil ik zeker de bovenwaterwereld ontdekken. Het park is maar liefst 6.000 ha groot, dit is één vijfde van het totale oppervlakte van Bonaire. Het hele noordelijke gedeelte van het eiland is nationaal park.  Washington Slagbaai National Park biedt onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Het is een bergachtige terrein met cactuswouden, aloëvelden, rotsformaties, zoutmeren, kalksteengrotten, zandduinen, blowholes en afbrokkelende kalkterrassen. Lijkt mij adembenemend! Je kunt het park het beste bezoeken met de auto. Er zijn twee routes door het park, afhankelijk van wat je wilt bezoeken kun je de gele (35 km) of de groene route (24 km) nemen. De groene komt langs alle snorkel- en duikplekken en heeft daarom mijn voorkeur.

Ik weet nog niet of ik zelf ga rijden, of met een gids het park ga verkennen. Ik heb wel een fourwheeldrive gehuurd maar het is best een avontuur om er in je eentje op uit te gaan aangezien het allemaal onverharde wegen zijn.

Washington Slagbaai National Park
Washington Slagbaai National Park
Washington Slagbaai National Park
Washington Slagbaai National Park

Goto Meer

Van flamingo’s kan ik geen genoeg krijgen. Ooit heb ik Lake Nakuru met haar miljoenen flamingo’s in Kenia bezocht en sindsdien hebben ik zwak voor deze prachtige vogels. Het Goto meer dient als voederplaats van majestueuze Caribische flamingo’s. Tip: ga naar een hoog observatiepunt, neem plaats op een van de vele bankjes en geniet van het prachtige uitzicht over het meer.

Washington Slagbaai National Park Goto Meer

Zoutpannen op Bonaire

Deze heb ik ooit wel gezien, maar meer omdat ze gewoon niet te missen zijn. Het zuidelijke deel van het eiland Bonaire wordt namelijk voor een groot deel in beslag genomen door zoutpannen en het Pekelmeer. Er wordt hier al zout gewonnen sinds de Nederlanders in de zeventiende eeuw de macht kregen op Bonaire. Dat kon voordelig door het gebruik van slaven, nu een smet op onze nationale geschiedenis. Na het opheffen van de slavernij werd de zoutwinning (logisch) steeds minder rendabel. Toch wordt er tegenwoordig weer zout gewonnen op Bonaire. Per jaar wordt er meer dan vierhonderd miljoen kilogram zout onttrokken aan de Caribische Zee.

zoutpannen Bonaire
zoutpannen Bonaire

De slavenhuisjes van Bonaire

De slavenhuisjes bij Witte Pan en Oranje Pan zijn (piep)kleine huisjes waarin de slaven die werkten in de zoutpannen de nacht konden doorbrengen, aangezien de tocht vanaf hun eigen nederzetting zo’n 6 à 7 uur lopen was.

De slavenhuisjes zijn in 1850 gebouwd. Voor die tijd sliepen de slaven buiten of in zelfgebouwde huisjes van hout, stro en leem. De slavenhuisjes zijn gemaakt van koraalstenen. Ze zijn nog geen twee meter hoog en hebben één raam en een kleine deuropening. Zo klein dat je er niet rechtop kunt staan. In één huisje sliepen twee tot wel zes slaven.

Er zijn twee groepen slavenhuisjes op Bonaire. De huisjes bij de Witte Pan zijn wit en die bij de Oranje Pan zijn okergeel. Bij de huisjes van de Witte Pan staat één groot huis. Dit huis was voor de opzichter. De slavenhutjes zijn door de Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen gerestaureerd en  tegenwoordig zijn de huisjes beschermd monument op Bonaire.

Slavenhuisjes Bonaire
Slavenhuisjes Bonaire

Uiteraard neem ik als parttime digital nomad mijn laptop mee, er moet tenslotte ook gewerkt worden. Als deze bovenstaande Bonaire Bucketlist is afgewerkt, ga ik genieten van de vele mooie duikplekken (LOVE IT)

Bye bye Holland, see you in spring!

Heb jij nog goeie tips? Please let me know!

YOU MIGHT ALSO LIKE

Mei: warm genoeg voor water activiteiten
Algarve Klimaat: Alles wat je moet weten over het weer in de Algarve
February 09, 2023
reizen en geld verdienen: digital nomad
Reizen en geld verdienen? Volg mijn 7 stappenplan!
March 11, 2019
massage op Bali
Me-time op Bali: massage
April 10, 2018
Zlatni Rat Brac
Het eiland Brač – verrassende vakantiebestemming
January 25, 2018
Welk dekbedovertrek past bij mij?
Welk dekbedovertrek past bij mij?
October 10, 2017
Overhemden online
De 4 musthaves voor de goedgeklede man
May 25, 2017
Keramische bbq kamado the bastard
Mijn ultieme wens: een keramische bbq
April 28, 2017
Terrasweer
Vaker terrasweer met een windscherm
April 26, 2017
Gratis bezienswaardigheden in Parijs
September 15, 2016

2 Comments

Sophie
Reply januari 23, 2019

Hi Corina,
Als je van tropische stranden houdt, is Sorobon zeker aan te raden voor een middagje relaxen aan het strand. Het ligt aan Lac Bay en is uitstekend geschikt om te windsurfen en te chillen me een lekker drankje :-)
Groetjes, Sophie

    Corina
    Reply januari 23, 2019

    Hi Sophie,
    Ik heb Sorobon even gegoogled en het ziet er zeker uit als iets waar ik heel erg van ga genieten! Thanks voor de tip, ik zet hem op mijn Bonaire Bucketlist.
    Liefs Corina

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *