Cheung Chau eiland – dagtrip vanuit Hongkong


Als je In Hongkong bent en je wilt even ontsnappen aan de hectiek van deze wereldstad neem dan de ferry naar Cheung Chau eiland. Het ligt op slechts 16 kilometer maar je ervaart hier een totaal andere cultuur en sfeer. De sfeer is meer Chinees en de grote stad-cultuur is hier niet te vinden. Je vergeet dat er een paar kilometer verderop een van ‘s werelds grootste steden ligt. Op het eiland rijden bijna geen auto’s, de bevolking verplaatst zich per voet of per fiets. Dus ga je een dagje naar Cheung Chau huur dan zeker een fiets om het eiland te verkennen.

Hoe kom je op Cheung Chau?

Vanaf de Star Ferry Pier in Central neem je de veerboot naar Cheung Chau. De ferry doet er ongeveer een uurtje over en tijdens de tocht heb je een prachtig uitzicht op de stad. Als ’s avonds terugkeert in het donker kun je prachtige foto’s maken van  Hongkong by night! De Star Ferry Pier is makkelijk te bereiken met de metro. Vanaf Central Station of Hongkong Station is het nog een paar minuten lopen naar de ferry.

Wat te doen op Cheung Chau?

Bij aankomst op de kade van Cheung Chau valt het direct op dat dit gedeelte van Hongkong niet te vergelijken is met down town Hongkong. Hier op de kade rijden geen auto’s, er is geen metro, maar iedereen fietst. Het leven voltrekt zich in een ander tempo. De vissers halen hun vangst binnen en er heerst een gezellige bedrijvigheid. Hier voel je nog de sfeer van het oude China. Het is handig om bij een van de vele fietsverhuurbedrijven een fiets te huren zodat je in één dag het visserseiland kunt verkennen. Ben je eenmaal in het bezit van een fiets, vertrek dan in zuidwestelijke richting. Je kunt niet overal fietsen of je moet over ijzersterke beenspieren beschikken en een goede fiets hebben gekregen van het verhuurbedrijf. Sommige stukken weg zijn gewoon te steil en moet je even een stukje lopen.

Uitzicht op Hongkong vanaf de ferry naar Cheung Chau

Uitzicht op Hongkong vanaf de ferry naar Cheung Chau

aankomst Cheung Chau

De baai van Cheung Chau

vissers op de kade van Cheung Chau

Vissers op de kade van Cheung Chau

gedroogde vis op de kade van Cheung Chau

Garnalen liggen te drogen op de kade 

Bezoek de Tin Hau tempel

Als eerste kom je de Tin Hau-tempel tegen, een 200 jaar oud altaar voor de taoïstische godin Tin Hau. In heel Hongkong zijn meer dan 100 Tin Hau-tempels te vinden. Gelovigen bezoeken deze tempel om Tin Hau te eren. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht en alleen daarom al een bezoekje waard.

Fiets door naar de Cheung Po Tsai grot

Vanuit hier is het een klein stukje fietsen naar de Cheung Po Tsai-grot. Deze grot was in de 19e eeuw de schuilplaats van piraat Cheung Po Tsai die het bevel had over 50.000 bandieten en 600 schepen. Het verhaal gaat dat hij in de grot wapens en goederen opsloeg. Mocht je deze grot bezoeken dan rijst waarschijnlijk de vraag: hoe dan? De toegang is enorm smal en donker. Mij een raadsel hoe zijn mannen hier binnen konden komen, laat staan goederen en wapenen konden verstoppen.

Ga zwemmen bij het strand van Pak Tso Wan

Hierna kun je doorfietsen/lopen (het kan hier heel steil zijn) naar het strand van Pak Tso Wan. Een verlaten strand waar het heerlijk vertoeven is na een ochtendje fietsen. Stop een bikini of zwembroek in je rugzak dan kun je heerlijk zwemmen. De gehele omgeving is prachtig met waanzinnige uitzichten en schitterende natuur. Het lijkt echt in niets op het drukke en hectische centrum van Hongkong en daarom is het zo de moeite waard om te bezoeken.

strand van Pak Tso Wan op Cheung Chau

Het strand van Pak Tso Wan

uitzicht op Cheung Chau

Aan spectaculaire uitzichten geen gebrek op Cheung Chau

Sluit de dag af met een sunset drankje

De innerlijke mens wil ook wat en aangezien je op het strand van Pak Tso Wan niets kunt eten of drinken, wordt het tijd om door te fietsen naar Kwun Yam Beach voor een lekker biertje met wederom een gratis prachtig uitzicht. Dit strand ligt dichtbij het stadje en na je biertje is het leuk om door de vaak smalle straatjes te fietsen en de sfeer van het stadje te proeven. Er zijn leuke shopjes en als je uitgeshopt bent, ga je naar de kade voor een drankje en een prachtige sunset. Je hebt de keus uit tientallen terrasjes waar je voor een paar dollar een biertje kunt drinken en heerlijke vis eten. Een perfecte afsluiting voor een dagje Cheung Chau.

Fietsen door de straatjes van Cheung Chau

zonsondergang Cheung chau

Sunset vanaf de kade van Cheung Chau

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *