Fietsen in Bangkok


Het is ons Nederlanders met de paplepel ingegoten: fietsen! We brengen de kids naar school op de fiets, we doen de boodschappen met de fiets inclusief de zware boodschappentassen aan het stuur en we hebben zelfs speciale regenkleding voor op de fiets. Dus wat doen we in Thailand? Ja, fietsen in Bangkok. Jaarlijks ontdekken zo’n 15.000 toeristen de verborgen plekjes van deze metropool op de oer-Hollandse fiets met een fietstoer van het van oorsprong Hollandse bedrijf Co van Kessel. Fietsen in Bangkok is enorm populair!

Fietsen in Bangkok
fietsen in bangkok

Hoe Co van Kessel zijn fietstours begon

Co van Kessel (overleden in 2012) verkende 30 jaar geleden de straten van Bangkok per mountainbike en legde zijn tochten vast op papieren kaarten. Zoetjes aan begon hij vrienden mee te nemen op zijn tochten. Toen mijn voormalige collega’s van de KLM hier lucht van kregen, vroegen ze of ze ook mee mochten. Voilà, het idee voor een echte business is geboren. Nu 30 jaar later werken er meer dan 50 mensen, veelal lokale gidsen. Het fietsen met een lokale gids is zoveel leuker dan fietsen in Bangkok met Nederlandse gids. Ze leren je een paar woordjes Thais om zo de lokale bevolking te kunnen begroeten of te kunnen bedanken. Ook laten ze je kennismaken met Thaise snacks die ze kopen bij lokale kraampjes langs de route.

life is like riding a bicycle, to keep your balance you must keep moving

Fietsen in Bangkok: de verschillende tours

Inmiddels biedt Co van Kessel Tours verschillende tours aan, van de Co Classical van 3 uur tot een hele dag inclusief boot en trein. Allemaal zijn nog gebaseerd op de tochten die Co op zijn plankaarten heeft vastgelegd. Je krijgt vooraf een speciale briefing van de gids vooral wat betreft hoe te fietsen in het drukke Chinatown en er vooral op te letten links te rijden. Mocht je het verkeer te eng vinden of liever meer tijd hebben om te fotograferen dan kun je ook een wandeltocht boeken. Wandelen geeft je in tegenstelling tot fietsen in Bangkok meer tijd om de verborgen schatten vast te leggen of contact te leggen met de lokale bevolking. Alle tours brengen je naar gebieden die ontoegankelijk zijn voor auto’s en ander verkeer. Al fietsend kom je langs marktjes, mooie lokale tempels, woonhuizen en je bezoekt het soms overdekte Chinatown.

Bangkok fietsend verkennen
bangkok op de fiets

Hoe was de 3 uur Co Classical?

In mijn KLM periode is het er nooit van gekomen om te gaan fietsen in Bangkok, ondanks dat ik soms wel 10 keer per jaar deze geweldige stad mocht bezoeken. Daarom deze keer in Bangkok tijd vrijgemaakt om met Co van Kessel te gaan fietsen. We hebben gekozen voor de 3 uur durende Co Classical. Voor ons was 3 uur voldoende aangezien we verder nog een druk programma hadden. De tour begint aan de overkant van de Chao Phraya Rivier. Hier is het direct al een stuk rustiger. Je brengt een bezoek aan Wat Kanyala tempel waar je als toerist zelf niet mag komen. De tocht gaat verder door Thonburi, de vroegere hoofdstad van Thailand. Later bezoek je na de rivier weer overgestoken te zijn de drukke straten van China town. Hier is het vaker lopen dan fietsen. Na de hele wereld gezien te hebben, vind ik het beleven van een land of stad belangrijker dan het aflopen (lees rennen) van alle toeristische trekpleisters. Daarom ontzettend genoten van deze fietstocht!


Hoe kom je bij Co van Kessel fietstours

Wil jij ook gaan fietsen in Bangkok? De makkelijkste manier om bij het kantoor (vertrekpunt van de tours) te komen is met de watertaxi, Chao Phraya Express. Je kunt overal in de stad opstappen en bij het Sheraton Hotel stap je uit, de Si Phra Ya Pier (N3). Vanaf de pier is het nog maar een paar minuutjes lopen. Het verkeer in Bangkok is een hel, de boottaxi is meestal het beste vervoermiddel. Bijkomend voordeel: het is spotgoedkoop. Er zijn verschillende soorten watertaxi’s, maar de lokale taxi (zonder vlag) is de leukste. Zorg wel dat je klaarstaat bij boarden en uitstappen. Het aanmeren en weer wegvaren gaat echt razendsnel.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *