Wat te doen in Ubud? 5 tips die je wilt weten!


Een Bali trip is niet compleet zonder een bezoek aan Ubud. Deze bruisende stad gelegen in Centraal-Bali is de perfecte balans tussen cultuur en natuur. Het centrum is verrassend bosrijk en je vindt hier talloze kunstgaleries, yogazalen, boetiekwinkeltjes en sterrenrestaurants. Je kunt hier urenlang rondslenteren. Stoor je vooral niet aan de taxichauffeurs die om de paar meter vragen of je een taxi nodig hebt. Wees geen arrogante toerist, glimlach en kijk ze aan en zeg vriendelijk “No, thank you”. Ook de omgeving van Ubud is de moeite waard. Ubud wordt omsingeld door kronkelende riviertjes, kilometers aan glooiende rijstvelden en lange rijen palmbomen. Kortom er is meer dan genoeg te doen in Ubud! 

Bezoek de tempels rondom Ubud

Rondom Ubud zijn veel mooie tempels. Ik ben niet zo’n toerist die van tempel naar tempel en van hotspot naar hotspot rent, foto’s maakt en weer verder reist. Liever beleef ik een land door me een beetje als local te gedragen en me zo onder te dompelen in de cultuur en levenswijze van de lokale bevolking. In Ubud heb ik dan ook slechts 2 tempels bezocht. De eerste was de Pura Tirta Empul. Prachtig! Dit is één van de 6 heilige tempels van Bali. De tempel is gebouwd rond de geiser van Tampaksiring. Het water uit deze geiser wordt gezien als het meest heilige water van Bali en wordt daarom gebruikt voor ceremonies. Aan het water worden magische en heleende krachten toegeschreven. De diverse baden van het tempelcomplex worden gevoed door deze bron. Bewoners van heel Bali komen naar de Pura Tirta Empul om zich onder te dompelen in dit heilige water. Als toerist is dit niet toegestaan, mits je op de hoogte bent van de Balinese tempelgebruiken.

De andere tempel die ik heb bezocht, is Gunug Kawi. Deze tempel is gebouwd in een diepe vallei (trap bestaat uit 371 treden!) en is al eeuwen oud. De trap naar beneden is stijl en lang maar het mooie uitzicht over de rijstvelden maakt veel goed. Met name de grote beelden die uit hoge rotsen zijn gehouwen maken Gunug Kawi spectaculair.

Wat te doen in ubud, Pura Tirta Empul
Wat te doen in ubud, Pura Tirta Empul
Wat te doen in ubud, Pura Tirta Empul
Wat te doen in ubud, Pura Tirta Empul

Bucketlist! Slapen in de bubble bij de Leke Leke waterval

Dit is echt echt echt een aanrader! Je slaapt volledig afgelegen van de bewoonde wereld in een plastic bubble in de buurt van Leke Leke waterval. ’s Avonds geniet je van de oorverdovende stilte en de honderden vuurvliegjes en ’s ochtends word je gewekt door de eerste zonnestralen. Een prachtige plek om volledig tot rust te komen, te ontstressen en te mediteren. In de vroege ochtend kun je een mooie hike maken naar de waterval waar je dan kunt genieten zonder de vele andere toeristen. De bubble is alleen lopend te bereiken via een stijl pad, je kunt daarom géén koffer meenemen, enkel een kleine rugzak. Je koffer kun je bij het restaurant bovenop de berg achterlaten.

Ubud leke leke waterfall
Ubud leke leke waterfall
Ubud leke leke waterfall
Ubud leke leke waterfall

Touch the sky op de Ubud swing

Dit is echt Bali’s tourist trap #1, maar ondanks dat is het zeker een bezoekje waard, al is het alleen al vanwege de spectaculaire foto’s die ze maken. Geef je smartphone aan de jongens die de swings begeleiden en je weet zeker dat ze met een lifehack de mooiste en meest spectaculaire foto’s van je maken. Je kunt kiezen uit verschillende schommels, ‘eitjes’ waarin je de mooiste Insta foto’s kunt maken en ‘swingende bedden’, waar je samen op kunt. Goedkoop is het zeker niet, maar als je mooie Insta foto’s wilt maken, is het the placet to be. Ik was samen met mijn dochter (de Insta generatie) en vanwege haar lange blonde haren deden de Bali Swing boys nog meer hun best ;-), ze heeft dan ook schitterende foto’s!

ubud swing
ubud swing

Bezoek de rijstvelden van Ubud

Je kunt er in de omgeving van Ubud niet omheen, rijstvelden! Op elk stukje ‘ongebruikt’ Bali wordt rijst verbouwd. Dit levert prachtige plaatjes op. Vooral de Tegalalang rijstvelden rondom Ubud zijn schitterend. Uiteraard ben je hier niet alleen, maar met veel, heel veel, andere toeristen. Het lijkt soms of Bali aan zijn eigen succes ten onder gaat. Bezoek de rijstvelden daarom ’s ochtends vroeg. Tip: trek eropuit in dit gebied en blijf niet enkel op de toeristenplekken, het gebied is veel groter en mooier dan je in eerste instantie zou denken.

ubud rijstvelden

Luwak koffie proeven

Als je de film The Bucketlist hebt gezien, weet je hoe bijzonder Luwak koffie is. Jack Nickelson (Edward Cole) heeft dit op zijn bucketlist staan zo bijzonder is deze koffie. Als je in Ubud bent, is een bezoekje aan de koffieplantage dan ook zeker aan te raden. Je mag hier verschillende soorten koffie (vooral de avocado koffie vond ik heel verrassend), thee, chocolademelk en chocola proeven. Uiteraard hebben ze ook een shopje waar je alle producten kunt kopen. Straks thuis ga ik zeker mijn vrienden verrassen met Luwak koffie.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *