Bellen met een kwartje in een telefooncel?


Energiek, positief, geïnspireerd en een open houding voor veranderingen, met deze vier instellingen kwam ik gisteren thuis na een partner-event van de grootste online shop van Nederland – ja, die met dat dikke blauwe mannetje. Wat een heerlijke sprekers hadden zij ingehuurd. Met humor hielden zij ons een spiegel voor van hoe de wereld aan het veranderen is. De smartphone die nu écht niet meer is weg te denken, bestond in 2006 nog niet! Ongelooflijk toch, dat is pas 10 jaar geleden? Over niet al te lange tijd zullen we geen auto’s meer bezitten, maar rijden er elektrische zelfrijdende auto’s rond die we oproepen met een app. Geloof je dat niet? Ook Steve Jobs en Bill Gates werden niet geloofd toen zij voorspelden dat iedereen ooit een computer thuis zou hebben. Tel maar even mee, hoeveel heb jij er thuis? Ook je tablet en smartphone tellen mee. De wereld digitaliseert sneller dan we allemaal denken.  

Nooit meer zelf een auto besturen

Je kan je toch geen wereld meer voorstellen zonder computer. Mijn kinderen begrijpen niet hoe ik vroeger een werkstuk kon maken. Waar oh waar haalde je dan je info vandaan? Uh, nou gewoon uit de bibliotheek uit een boek. En als je je vrienden nodig had dan belde je ze op de huistelefoon. Dit kunnen mijn Whatsapp verslaafde pubers zich helemaal níet voorstellen, dodelijk! Maar eerlijk is eerlijk, zelf kan ik ook geen dag zonder m’n smartphone. Hoe deden we dat vroeger (= 10 jaar geleden!)? Doordenkend in deze lijn lijkt het mij niet onwaarschijnlijk dat kinderen die nu geboren worden, nooit meer een rijbewijs zullen halen. Niet zo heel ver in de toekomst zullen we hoofdschuddend terugkijken naar de tijd dat we zelf auto’s bestuurden, hoe gevaarlijk was dat!

Telefooncel vs smartphone

De vraag is niet is het goed of slecht is dat de wereld digitaliseert, de vraag is hoe de wereld reageert. Er zullen geen parkeergarages meer nodig zijn, geen autorijscholen, geen autoverzekeringen en ga zo maar door. Maar zelfrijdende auto’s is niet het enige wat de wereld radicaal zal veranderen, er komt nog veel meer aan. Denk maar aan teleportatie. DHL en andere koeriersdiensten worden hiermee overbodig. Als je een online bestelling doet, ligt het een seconden later naast je computer. Dit is iets waar ik me geen voorstelling van kan maken, science fiction is zijn puurste vorm. En toch gaat ook dit gebeuren. De wereld zal moeten anticiperen op de grote veranderingen die er gaan komen. Hebben onze kinderen ooit een telefooncel gezien? Toch kon je twintig jaar geleden niet bedenken dat die er ooit niet meer zouden zijn. De pubers van nu lachen erom, een telefoon waar je een kwartje in moet gooien (uh, wat is een kwartje?).

Telefooncel_-_Buitenhof (1)
iphone-410324_1280

Zwem niet tegen de stroom in

Ik verdien mijn geld met online ondernemen en zit de hele dag bovenop alles wat er in de digitale wereld gebeurt. Zodoende heb ik geen angst om achter te blijven en de wereld om mij heen niet meer te snappen. Stiekem weet ik misschien nog wel meer dan die pubers van mij ;-). Maar zo’n dag als gisteren laat je maar weer eens beseffen dat je ook als persoon moet mee bewegen met de stroom van de vooruitgang. Er tegenin zwemmen gaat namelijk echt niet lukken.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Keramische bbq kamado the bastard
Mijn ultieme wens: een keramische bbq
April 28, 2017
Terrasweer
Vaker terrasweer met een windscherm
April 26, 2017
chirurg
Stoer en dapper alleen naar het ziekenhuis
September 05, 2016
Baby’s en peuters moeten worden onderwezen?
August 18, 2016
Heel Holland baalt… Uh, nee!
August 16, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *