Reizen en geld verdienen? Volg mijn 7 stappenplan!


Reizen en werken over de wereld oftewel leven als een digital nomad lijkt een romantische manier van leven: 365 dagen vakantie en geld verdienen vanuit je hangmat. Laat ik eerlijk zijn als je digital nomad material bent en je gaat goed voorbereid aan je reis beginnen dan kan het zeker een zeer goede way of life zijn. Maar reizen en geld verdienen is meer dan je rugzak inpakken en op strand gaan liggen. Je moet aan bak! Niet alleen op business niveau maar ook op privé niveau. Beide kanten moeten kloppen om je ‘reizen en geld verdienen’ leven tot een succes te maken. Ik heb een 7 stappenplan voor je waarmee je goed voorbereid op  reis gaat.

reizen en geld verdienen: digital nomad

Stap 1:

Weet wie je bent! Het lijkt een en al zonneschijn: jij en je laptop samen op een tropisch eiland. Maar bedenk eerst goed of jij geschikt digital nomad material in je hebt. Pas je je gemakkelijk aan aan andere culturen, eten, gewoontes etc.? Je gaat namelijk niet op vakantie, je gaat deel uitmaken van een andere cultuur. Ik zie vaak genoeg Europeanen lopen in Azië die er gewoon echt niet tussen passen. Ze voelen zich ongemakkelijk en stralen dat aan alle kanten uit. Ze verbranden, worden ziek van het eten en hebben geen affiniteit met de lokale bevolking. Om te slagen als digitale nomade moet je een beetje een local worden, anders blijf je altijd een buitenstaander en alles vergelijken met het leven in Nederland. En zoals je zult begrijpen werkt dat averechts! Dus wees heel eerlijk tegen jezelf, kun jij leven als een local? Het exotische voedsel beschouwen als je ‘thuis-voedsel’, niet de hele dag lopen te puffen van de tropische hitte, de soms gebrekkige Wifi voor lief nemen en respect te hebben voor de gewoontes en tradities van de lokale bevolking?

Een ander punt is, kun je goed alleen zijn? In het begin zul je veel tijd in je eentje doorbrengen, het duurt even voordat je vrienden hebt gemaakt. Alleen zijn betekent, alleen eten (3x per dag!), niet even iemand kunnen appen voor drankjes en dansjes, maar er alleen op uit moeten en niemand om mee te sparren of te overleggen. Ook bij calamiteiten ben je op jezelf aangewezen, houd daar rekening mee. Ben je een paniek-kip dan is reizen en geld verdienen misschien minder geschikt voor je.

En last but not least, beschik je over een ruime hoeveelheid discipline? Er is niemand die je aanspoort om aan het werk te gaan. Je zult jezelf moeten inspireren en tot werken moeten aanzetten, waar je ook bent! Dus ook al lokt het strand en zit je binnen te zweten onder je ventilator, dan moet je jezelf een schop onder je kont kunnen geven om gewoon die offerte te schrijven. 

Stap 2:

Zorg ervoor dat je al in Nederland een goede remote business hebt opgezet, want een digital nomad leven opzetten en tegelijkertijd een business uit de grond stampen wordt een lastige klus. En denk er goed over na hoe je contact met je kanten wilt onderhouden. Je hebt te maken met tijdsverschil en bellen naar Nederland kost je handen vol met geld. Natuurlijk kun je gebruik maken van Wifi om te bellen maar vergeet niet dat de Wifi niet overal even goed is en het staat wel heel onprofessioneel om met allerlei onderbrekingen een klant te woord proberen te staan. Zet dus een business op waarbij je van te voren al nadenkt hoe je contact gaat leggen en houden met je klanten. Houd ook rekening met het tijdsverschil, ga je naar het oosten dan zul je geregeld in de avond aan de slag moeten omdat dan Nederland aan het werk is. Je hebt wel heerlijke rustige ochtenden als heel Nederland nog op één oor ligt. Zelf vind ik dat heerlijk, je hebt al zoveel gedaan voordat de eerste mailtjes binnenkomen. Ga je naar het westen dat werk je de helft van de dag als heel Nederland al aan het relaxen is. Ik merk aan mezelf dat ik het lastig vind als het in Nederland 5 uur is geweest om op mijn tropische locatie nog aan de slag  te gaan. Ergens is er toch zo’n stemmetje in mijn hoofd dat iedereen al klaar is en ik ook mag gaan chillen.

Stap 3:

Een goede financiële  buffer zorgt voor rust de eerste maanden zodat je veel energie kunt stoppen in je nieuwe leven zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het geld. Ben je gewend aan je nieuwe levensstijl dan kun je weer meer energie in je business stoppen. Geld verdienen tijdens reizen gaat niet 1, 2, 3… dat heeft even tijd nodig. De maanden voordat je vertrekt kun je gebruiken om je business zo in te richten dat je de eerste maanden op je nieuwe locatie alleen ‘onderhoudsklusjes’ hoeft te doen en geen belangrijke stappen hoeft te zetten. Een passief inkomen is  helemaal mooi om die eerste maanden door te komen.

Stap 4:

Zorg voor goed werk- en reismateriaal. Een goede reislaptop is echt een musthave als je wilt reizen en geld verdienen. Let bij de aanschaf vooral op gewicht en grootte (en natuurlijk op alle andere eigenschappen die geschikt zijn voor jouw werk). Een kleine lichte laptop met een goede batterij gaat je zoveel plezier geven daar mag je best wel een investering voor doen. Lange vlieg- en treinreizen worden met een goede laptop werktijd. Een goede koptelefoon is ook een investering waard, zeker als je niet gewend bent om in rumoerige omgeving te werken of als je veel met klanten moet bellen. Verder is een goede rugzak een noodzakelijkheid. En probeer zo min mogelijk spullen mee te nemen. Ga vooral voor praktisch! Een luchtige katoenen jumpsuit draagt veel prettiger in tropische hitte dan een kek strak jeans shortje. Denk goed na over je kleding dat scheelt je heel veel kilo’s overtollig gewicht. 

Stap 5:

Doe onderzoek! Ga niet onvoorbereid op reis, maar zorg dat je voor de eerste tijd weet waar je gaat leven/wonen. Ik zeg niet dat je al een appartement moet boeken, maar zoek uit waar veel digital nomads wonen en waar de leuke co-works van deze wereld zijn. Als je elke dag naar een co-work gaat raak je snel gewend aan je nieuwe leven. Je hebt een ritme en leert snel nieuwe mensen kennen. Het werken vanuit een co-work zet je aan tot productiviteit, je kunt daar niet gaan zitten niksen of eindeloos kletsen (dat levert heel veel boze blikken op). Na een paar maanden/jaren kun je verder gaan reizen, je hoort vanzelf leuke verhalen over waar naartoe te gaan.

Stap 6:

Dit is echt een belangrijke stap en omvat teveel om hier compleet uit de boeken te doen. Bereid je voor wat betreft de papierkant! Hoe zit het met je reisverzekering? Hoe ga je om met het grijze gebied van werken op een toeristenvisum? Verblijf je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland dan moet je je wettelijk uitschrijven bij de gemeente, is dat een optie? Laat je hier goed over informeren. Ook in verband met je ziektekostenverzekering.

Stap 7:

Alles hierboven afgevinkt? You are good to go! Digital nomad worden is supertof maar heb een realistisch beeld van je toekomst, het zal niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn. Maar laat je zeker niet afschrikken, reizen en werken over de wereld is superleuk. En weet je? Je hoeft natuurlijk niet helemaal naar Azië of Amerika, je kunt ook naar Lissabon, tegenwoordig een heel geliefde plek van veel digital nomads. En is forever te lang voor je? Word dan net als ik parttime digital nomad :-) 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Mei: warm genoeg voor water activiteiten
Algarve Klimaat: Alles wat je moet weten over het weer in de Algarve
February 09, 2023
Wat te doen op Bonaire?
Wat te doen op Bonaire?
January 22, 2019
massage op Bali
Me-time op Bali: massage
April 10, 2018
Zlatni Rat Brac
Het eiland Brač – verrassende vakantiebestemming
January 25, 2018
Terrasweer
Vaker terrasweer met een windscherm
April 26, 2017
Gratis bezienswaardigheden in Parijs
September 15, 2016
Stedentrip Madrid Prado museum
Stedentrip Madrid: de Do’s en Don’ts
September 09, 2016
Goedkope vliegtickets boeken: 10 tips
Boeken van goedkope vliegtickets: 10 tips
August 24, 2016
bangkok
Bangkok: I love you
August 23, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *